Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket


LoveMyProfile.com - Profile Counters



 


Sunday, 23 October 2011

Antara sebab blog lambat loading


Hari ni zira nak share pendapat zira tentang tajuk entri ni. PERASAN atau tidak sometimes blog korang lambat loading?? nak tau tak kenapa boleh jadi cam tuh?
Before that, zira nak mintak maaf kalau zira terKECIKkan hati korang ok. be cheer ok sweetie?  zira sedar blog zira ni tak seberapa HEBAT & CANTIK seperti korang :)

  • WIDGET 
mungkin ni tak ramai yang mengalami. Seriously ! ade certain tuh memang letak widget kat sidebar memang banyak ==' tapi zira akui widget-widget tu memang comel dan nampak meriah kat blog tersebut. Tapi berpada-pada la bila letak widget tersebut ok ^_^ 
**Tak kisah la blog ade wigdet ke tak, yang penting entri blog tersebut menarik. 

  • FOLLOWER
Ada orang cakap ramai follower mempengaruhi blog tersebut??? betul ke? sebenarnya ini mengenai cara korang letak kedudukan petak follower tu.
**tolong jangan letak petak follower kat bawah header. letak kat sidebar pon da memadai :D

  • TERLAMPAU BANYAK ENTRI DALAM SATU PAGE
Ni pon mempengaruhi tahap kecepatan blog korang nak muncul [eh, betul ke ayat zira ni? main hentam jekk. hek3]
**korang just letak 2-3 entri dalam satu page pon da memadai :)

THE CONCLUSION : 
Cube korang try ni. [code nak ringankan blog] mane tau menjadi. ngeh3. sebab kat blog zira menjadi jekkk :)

first, g kat DASHBOARD --> DESIGN --> ADD GADGET --> HTML/JAVASCRIPT

Nah, ni code diaa :

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>
 
 Then, save. :) tak yah nak edit pape kat situ

8 comments:

choc_fuza said...

thankss..
fuza da bt da..
menjadi nmpknye..tak loading sgt arr..
thanks sudi kogsikan nye..

Irhanatul Khazira Ishak said...

same2 :)
sharing is caring.

Ku Azhar said...

la ye ke....ku letak btl2 bwh header..br tau T_T

Irhanatul Khazira Ishak said...

ltk kat sidebar xde la berat sgt :)

Izyan Masri said...

LAGI BANYAK WIDGET,LAGI SLOW,LAGI MALAS NAK COMMENT.KIHKIH

Irhanatul Khazira Ishak said...

haaa tu la pasal :)

teh o beng said...

wah..tq for sharing..nk try buat nih..

BW dari blog bernafas dalam ego..hehe :)

Mrs.A(Atiqah Wadihah) said...

comelnye blogg ni .geram geram.dah follow sini.follow me back ye :)